Naziv
Nasmejana kukabara (Dacelo novaeguineae)

Podneblje
Istočna i južna Australija

Stanište
guste listopadne šume

Životni vek
preko 20 godina

Opis

Ovo su najveće ptice među vodomarima. Matični par ostaje zajedno čitavog života. Mladi često ostanu uz roditelje i tokom sledeće sezone i pomažu u gajenju nove generacije ptića.

Ženka polaže 2–4 jaja u duplju drveta na visini od oko 10 metara. Ptići se izlegu nakon 24–26 dana, a potpuno odrastu kroz tri meseca.

Hrane se krupnim insektima, puževima, žabama, sitnim glodarima i gmizavcima.

Australijski kolonisti su ih od samog početka poštovali, jer doprinose regulisanju brojnosti insekata i rado jedu zmije.