Назив
Насмејана кукабара (Dacelo novaeguineae)

Поднебље
Источна и јужна Аустралија

Станиште
густе листопадне шуме

Животни век
прекo 20 годинa

Опис

Ово су највеће птице међу водомарима. Матични пар остаје заједно читавог живота. Млади често остану уз родитеље и током следеће сезоне и помажу у гајењу нове генерације птића.

Женка полаже 2–4 јаја у дупљу дрвета на висини од око 10 метара. Птићи се излегу након 24–26 дана, а потпуно одрасту кроз три месеца.

Хране се крупним инсектима, пужевима, жабама, ситним глодарима и гмизавцима.

Аустралијски колонисти су их од самог почетка поштовали, јер доприносе регулисању бројности инсеката и радо једу змије.