Назив
Колумбијска дугина боа (Epicrates maurus)

Поднебље
Јужни део централне Америке и северни део Јужне Америке

Станиште
тропске шуме

Животни век
10-20 година

Опис

Најмања је врста међу дугиним боама.

Храни се претежно глодарима, ређе птицама. Плен убија дављењем као и већина неотровница из ове породице.

Једна од ретких змија код којих може да дође до партеногенезе то јест девичанског зачећа без оплодње јајета.