Naziv
Humboltov pingvin (Spheniscus humboldti)

Podneblje
Suptropska pacifička obala Čilea i Perua

Stanište
priobalje

Životni vek
15-20 godina

Оpis

Iako ne lete, pingvini se vrlo vešto kreću ispod vode, poput malih torpeda, i mogu postići brzinu od 50 kilometara na čas. Vešti su lovci, pretežno se hrane morskom ribom, koje su u stanju da pojedu 300–500 grama na dan.

Kada napuste gnezdilište i krenu u lov, u proseku provedu 60 sati bez prestanka u vodi, a rekord je postavio pingvin koji je bez prestanka u lovu proveo 163 sata u moru. Kada oforme par, ostaju zajedno celog života.

Gnezda su im sačinjena od nekoliko kamenčića i grana koje sakupljaju oko neke uvale ili potkapine. Iako su simpatične životinje, borbe pingvina su žustre, a kada čuvaju gnezdo mogu da se bore i do smrti. Gnezde se od marta do decembra. Ženka polaže dva jaja na kojima sedi 40–42 dana. Pilići se osamostale sa dvanaest nedelja a polno sazrevaju kada navrše tri godine. Pege na stomaku pingvina su jedinstvene kao ljudski otisci prstiju, ali i pored toga se u zoo-vrtovima često koriste šarene narukvice kako bi se jedinke lakše razlikovale.