Назив
Хумболтов пингвин (Spheniscus humboldti)

Поднебље
Суптропска пацифичка обала Чилеа и Перуа

Станиште
приобаље

Животни век
15-20 година

Опис

Иако не лете, пингвини се врло вешто крећу испод воде, попут малих торпеда, и могу постићи брзину од 50 километара на час. Вешти су ловци, претежно се хране морском рибом, које су у стању да поједу 300–500 грама на дан.

Када напусте гнездилиште и крену у лов, у просеку проведу 60 сати без престанка у води, а рекорд је поставио пингвин који је без престанка у лову провео 163 сата у мору. Када оформе пар, остају заједно целог живота.

Гнезда су им сачињена од неколико каменчића и грана које сакупљају око неке увале или поткапине. Иако су симпатичне животиње, борбе пингвина су жустре, а када чувају гнездо могу да се боре и до смрти. Гнезде се од марта до децембра. Женка полаже два јаја на којима седи 40–42 дана. Пилићи се осамостале са дванаест недеља а полно сазревају када наврше три године. Пеге на стомаку пингвина су јединствене као људски отисци прстију, али и поред тога се у зоо-вртовима често користе шарене наруквице како би се јединке лакше разликовале.