Naziv
Labud grbac(Cygnus olor)

Podneblje
Centralni i zapadni delovi Evrope, Zakavkazje, severoistok Kine, istočni deo Mongolije

Stanište
plitke stajaće vode, rečna ušća

Životni vek
u divljini do 20, a u veštačkim uslovima preko 50 godina

Оpis

Žive u grupi, osim u sezoni parenja. Par koji se gnezdi neustrašivo brani svoju teritoriju. Mužjak i ženka ostaju zajedno celog života i svake godine grade gnezdo na istoj teritoriji.

Gnezde se jedanput godišnje, od marta do juna. Ženka polaže 5–8 jaja, na kojima leži oko pet nedelja. Za to vreme mužjak stražari. Oba roditelja se brinu o mladima, koji se osamostale 120–150 dana po izleganju. Ovo je najkrupnija evropska ptica koja leti. Mužjak dostiže težinu od 20 kilograma.

.