Назив
Лабуд грбац (Cygnus olor)

Поднебље
Централни и западни делови Европе, Закавказје, североисток Кине, источни део Монголије

Станиште
плитке стајаће воде, речна ушћа

Животни век
у дивљини до 20, а у вештачким условима преко 50 година

Опис

Живе у групи, осим у сезони парења. Пар који се гнезди неустрашиво брани своју територију. Мужјак и женка остају заједно целог живота и сваке године граде гнездо на истој територији.

Гнезде се једанпут годишње, од марта до јуна. Женка полаже 5–8 јаја, на којима лежи око пет недеља. За то време мужјак стражари. Оба родитеља се брину о младима, који се осамостале 120–150 дана по излегању. Ово је најкрупнија европска птица која лети. Мужјак достиже тежину од 20 килограма.