Naziv
Crni labud (Cygnus atratus)

Podneblje
Australija, Novi Zeland, Tasmanija

Stanište
močvare, jezera i reke

Животни век
u veštačkim uslovima oko 40 godina

Оpis

Žive u grupama. Hrane se uglavnom u sumrak. Nisu mnogo vezani za određenu teritoriju.

Par ostaje zajedno do kraja života. Gnezde se u junu ili julu, u kolonijama. Mužjak i ženka zajedno grade gnezdo u obliku brežuljka, od trave i trske, na obali.

Ženka polaže 4–10 jaja, na kojima oba roditelja, na smenu, leže 5–6 nedelja. Prvu godinu života mladi provode uz roditelje.