Naziv
Persijski leopard (Panthera pardus saxicolor)

Podneblje
Iran, Avganistan i kavkaski region bivšeg Sovjetskog Saveza

Stanište
planinske šume, kanjoni i stepe

Životni vek
do 20 godina

Opis

Ova životinja iz porodice velikih divljih mačaka, poznata je i pod nazivima kavkaski leopard i srednjoazijski leopard.

Živi usamljenički, obeležavajući teritoriju mokraćom, kopanjem rupa u tlu i grebanjem drveća. Lovi tako što iz zasede pažljivo osmatra teren i nečujno se prikrada uočenom plenu. Hrani se divokozama, muflonima, divljim svinjama i drugim sisarima koje može da nađe u svom okruženju. Ženka posle trudnoće koja traje oko sto dana rađa do četiri mladunčeta.