
Naziv
Persijski leopard (Panthera pardus saxicolor)
Podneblje
Iran, Avganistan i kavkaski region bivšeg Sovjetskog Saveza
Stanište
planinske šume, kanjoni i stepe
Životni vek
do 20 godina
Opis
Ova životinja iz porodice velikih divljih mačaka, poznata je i pod nazivima kavkaski leopard i srednjoazijski leopard.
Živi usamljenički, obeležavajući teritoriju mokraćom, kopanjem rupa u tlu i grebanjem drveća. Lovi tako što iz zasede pažljivo osmatra teren i nečujno se prikrada uočenom plenu. Hrani se divokozama, muflonima, divljim svinjama i drugim sisarima koje može da nađe u svom okruženju. Ženka posle trudnoće koja traje oko sto dana rađa do četiri mladunčeta.

