Naziv
Dvoprsti lenjivac (Choloepus didactylus)

Podneblje
Severni deo Južne Amerike 

Stanište
visoka krošnja, tropske oblasti

Životni vek
28 godina

Оpis

Smatra se da su lenjivci najsporiji sisari na tlu, a u krošnji drveća dnevno pređu do 300 metara na dan. Hrane se lišćem, granama, izdancima i bobicama. Na zemlju silaze samo da bi vršili nuždu. Vodu uzimaju preko hrane i ližući rosu, vrlo retko piju. Međutim, odlični su plivači.

Veliku nuždu vrše jedanput nedeljno, a hrana im se vari u stomaku i po mesec dana.

Polnu zrelost mužjak dostiže sa četiri ili pet godina a ženka sa tri godine. Nakon trudnoće od šest meseci ženka rađa jedno mladunče. Ono se grčevito drži za stomak svoje majke do pet nedelja starosti, nakon čega ojača i krene u istraživanje okoline.