Назив
Двопрсти лењивац (Choloepus didactylus)

Поднебље
Северни део Јужне Америке

Станиште
висока крошња, тропске области

Животни век
28 годинa

Опис

Сматра се да су лењивци најспорији сисари на тлу, а у крошњи дрвећа дневно пређу до 300 метара на дан. Хране се лишћем, гранама, изданцима и бобицама. На земљу силазе само да би вршили нужду. Воду узимају преко хране и лижући росу, врло ретко пију. Међутим, одлични су пливачи.

Велику нужду врше једанпут недељно, а храна им се вари у стомаку и по месец дана.

Полну зрелост мужјак достиже са четири или пет година а женка са три године. Након трудноће од шест месеци женка рађа једно младунче. Оно се грчевито држи за стомак своје мајке до пет недеља старости, након чега ојача и крене у истраживање околине.