Назив
Прстенорепи лемур (Lemur catta)

Поднебље
Мадагаскар

Станиште
шуме и брдa

Животни век
oкo 14 годинa

Опис

Живе у групама које чини 5–50 чланова. Групу предводи доминантна женка. Активни су дању. Углавном бораве на дрвећу али, ако прелазе већа растојања, крећу се и по тлу.

Територију обележавају карактеристичним оштрим мирисом. Паре се у априлу. Гравидитет траје око четири и по месеца. Женка најчешће рађа једно младо, које се осамостали са шест месеци. О младима се старају све женке у групи.

Постоји претпоставка да се споразумевају покретима репова.