
Naziv
Prstenorepi lemur (Lemur catta)
Podneblje
Madagaskar
Stanište
šume i brda
Životni vek
oko 14 godina
Opis
Žive u grupama koje čini 5–50 članova. Grupu predvodi dominantna ženka. Aktivni su danju. Uglavnom borave na drveću ali, ako prelaze veća rastojanja, kreću se i po tlu.
Teritoriju obeležavaju karakterističnim oštrim mirisom. Pare se u aprilu. Graviditet traje oko četiri i po meseca. Ženka najčešće rađa jedno mlado, koje se osamostali sa šest meseci. O mladima se staraju sve ženke u grupi.
Postoji pretpostavka da se sporazumevaju pokretima repova.


