Naziv
Prstenorepi lemur (Lemur catta)

Podneblje
Madagaskar

Stanište
šume i brda

Životni vek
oko 14 godina

Opis

Žive u grupama koje čini 5–50 članova. Grupu predvodi dominantna ženka. Aktivni su danju. Uglavnom borave na drveću ali, ako prelaze veća rastojanja, kreću se i po tlu.

Teritoriju obeležavaju karakterističnim oštrim mirisom. Pare se u aprilu. Graviditet traje oko četiri i po meseca. Ženka najčešće rađa jedno mlado, koje se osamostali sa šest meseci. O mladima se staraju sve ženke u grupi.

Postoji pretpostavka da se sporazumevaju pokretima repova.