Naziv
Plavočeli amazonac (Amazona aestiva)

Podneblje
Istok i jug Brazila, Bolivija, Paragvaj, severoistok Argentine

Stanište
tropske šume, obale reka, polja

Životni vek
oкo 15 godina

Оpis

Žive u malim jatima. U sezoni razmnožavanja formiraju parove. Tokom letenja jako su bučni.

Ako im zapreti opasnost skrivaju se i snažnim kreštanjem upozoravaju druge životinje.

Gnezde se krajem novembra. Ženka polaže tri jaja, na kojima leži tridesetak dana. Oba roditelja se brinu o mladima, koji napuštaju gnezdo posle dva meseca.