Naziv
Pegava hijena (Crocuta crocuta)

Podneblje
Podsaharska Afrika

Stanište
otvorena i suva staništa, savane, polupustinje, planinske oblasti do 4.000 m visine

Životni vek
u divljini preko 25 godina, u veštačkim uslovima i do 40 godina

Оpis

Ženke su krupnije i dominantne u odnosu na mužjake. Inače, ženke i mužjaci imaju vrlo slične polne organe pa ih na prvi pogled nije lako razlikovati. Stari Grci su verovali da su hijene hermafroditi.

Posle graviditeta od 110 dana ženka donosi na svet do četiri mladunčeta. Ako su istog pola, ubrzo počnu vrlo agresivno međusobno da se tuku, te često opstaje samo jedan.

Nakon par nedelja ženka donosi mlade u jazbinu čopora i neguje ih dok ne navrše 14 meseci.

Hijene žive u grupama koje čine 3–80 jedinki i koje se zovu klanovi. Klanove uvek predvode ženke koje su u krvnom srodstvu. Mužjaci kada odrastu napuštaju klan i pridružuju se drugim klanovima.

Hijene ispuštaju različite zvuke, od režanja do cviljenja, ali su svakako najpoznatije po zvuku nalik na smejanje kojim iskazuju nervozu. Zbog ovog „smejanja“ nekada se verovalo da mogu da oponašaju ljudski govor.