Naziv
Crnoglavi piton (Aspidites melanocephalus)

Podneblje
Severna Australija

Stanište
suve šikare, savane

Životni vek
20-30 godina

Оpis

Polno sazrevaju posle 4 godine, a nakon parenja jaja polažu u oktobru ili novembru. U leglu imaju 8-18 jaja iz kojih se mladi legu nakon dva meseca inkubacije.

Pretežno su noćne životinje i budući da žive u pustinjama često se zakopavaju u zemlju ili koriste termitnjake da se noću ne smrznu, a danju ne pregreju.

Pretežno se hrane drugim gmizavcima poput skinkova ili bradate agame.