Naziv
De Braza majmun (Cercopithecus neglectus)

Podnebljе
Tropska Afrika

Stanište
močvare, šume i livade u blizini reka

Životni vek
30 godina

Оpis

Dnevne su životinje i dobar deo dana provode u krošnjama drveća. Pretežno se hrane voćem, ali rado jedu i insekte, gljive ili lišće.

Period parenja je oko februara, nakon čega sledi trudnoća koja traje oko šest meseci. Ženka na svet donosi jedno mladunče koje sisa narednih šest meseci, a pored majke uči da jede čvrstu hranu već od drugog meseca.

Mužjaci su znatno veći od ženki i napuštaju svoju matičnu grupu sa oko šest godina, nakon polnog sazrevanja, dok ženke ostaju da žive unutar svojih matičnih grupa.