Назив
Плавочели амазонац (Amazona aestiva)

Поднебље
Исток и југ Бразила, Боливија, Парагвај, североисток Аргентине

Станиште
тропске шуме, обале река, поља

Животни век
oкo 15 годинa

Опис

Живе у малим јатима. У сезони размножавања формирају парове. Током летења јако су бучни.

Ако им запрети опасност скривају се и снажним крештањем упозоравају друге животиње.

Гнезде се крајем новембра. Женка полаже три јаја, на којима лежи тридесетак дана. Оба родитеља се брину о младима, који напуштају гнездо после два месеца.