
Назив
Ирвас (Rangifer tarandus)
Поднебље
Канада, Кина, Свалбард, Норвешка, Финска, Гренланд, Монголиа, Руска Федерација, САД
Станиште
арктичка и субарктичка тундра, отворена високопланинска станишта и шуме
Животни век
15–20 годинa
Опис
Живе у крдима у хладним тундрама. Хране се лишајима, папратима, разним ризомима и травом коју неретко ископавају испод снега.
Настањују пределе и до 3.000 метара надморске висине.
Паре се током октобра, а током маја и јуна женке након 228 дана трудноће доносе младунце на свет. Током децембра мужјаци одбацују рогове како би им до следеће сезоне парења нарасли већи и јачи.

