Назив
Дугина боа (Epicrates cenchria)

Поднебље
Средња и јужна Америка

Станиште
влажни терени покривени травом и лишћем, обале река и језера

Животни век
у вештачким условима до 25 година

Опис

Најмања је врста међу дугиним боама.

Храни се претежно глодарима, ређе птицама. Плен убија дављењем као и већина неотровница из ове породице.

Једна од ретких змија код којих може да дође до партеногенезе то јест девичанског зачећа без оплодње јајета.