
Назив
Насмејана кукабара (Dacelo novaeguineae)
Поднебље
Источна и јужна Аустралија
Станиште
густе листопадне шуме
Животни век
прекo 20 годинa
Опис
Ово су највеће птице међу водомарима. Матични пар остаје заједно читавог живота. Млади често остану уз родитеље и током следеће сезоне и помажу у гајењу нове генерације птића.
Женка полаже 2–4 јаја у дупљу дрвета на висини од око 10 метара. Птићи се излегу након 24–26 дана, а потпуно одрасту кроз три месеца.
Хране се крупним инсектима, пужевима, жабама, ситним глодарима и гмизавцима.
Аустралијски колонисти су их од самог почетка поштовали, јер доприносе регулисању бројности инсеката и радо једу змије.

