Naziv
Kolumbijska dugina boa(Epicrates maurus)

Podneblje
Južni deo centralne Amerike i severni deo Južne Amerike

Stanište
tropske šume

Životni vek
10-20 godina

Оpis

Najmanja je vrsta među duginim boama.

Hrani se pretežno glodarima, ređe pticama. Plen ubija davljenjem kao i većina neotrovnica iz ove porodice.

Jedna od retkih zmija kod kojih može da dođe do partenogeneze to jest devičanskog začeća bez oplodnje jajeta.