Naziv
Irvas (Rangifer tarandus)

Podneblje
Kanada, Kina, Svalbard, Norveška, Finska, Grenland, Mongolia, Ruska Federacija, SAD

Stanište
arktička i subarktička tundra, otvorena visokoplaninska staništa i šume

Životni vek
15–20 godina

Opis

Žive u krdima u hladnim tundrama. Hrane se lišajima, papratima, raznim rizomima i travom koju neretko iskopavaju ispod snega.

Nastanjuju predele i do 3.000 metara nadmorske visine.

Pare se tokom oktobra, a tokom maja i juna ženke nakon 228 dana trudnoće donose mladunce na svet. Tokom decembra mužjaci odbacuju rogove kako bi im do sledeće sezone parenja narasli veći i jači.