Naziv
Orao krstaš (Aquila heliaca)

Podneblje
Južna Evropa, južni delovi Rusije, delovi Indije i Kine

Stanište
stare šume, planinske i stepske oblasti

Životni vek
oкo 56 godina

Оpis

Polnu zrelost dostižu sa četiri godine, nakon čega se sparuju za ceo život. U sezoni gnežđenja koja traje od početka proleća do sredine leta, u visokoj krošnji grade gnezdo od granja. Ženka polaže najčešće dva, a jako retko tri jaja. Inkubacija traje oko 43 dana.

Ptići napuštaju gnezdo sa 60 dana starosti, mada ih roditelji hrane još neko vreme, dok se potpuno ne osamostale. Ukoliko se izlegu dva ili, što je veoma velika retkost, tri pileta, dešava se da najstarije ubije mlađe.