Naziv
Veliki kraljevski aleksandar (Psittacula eupatria)

Podneblje
Jugoistok Indije, Šri Lanka

Stanište
guste šume, parkovi i bašte

Životni vek
do 50 godina

Оpis

IUCN oznaka u publikaciji: NT

Dan provode u manjim jatima tragajući za hranom, a uveče formiraju grupe u kojima ih može biti nekoliko stotina.

Ženka polaže 3–4 jaja i leži na njima oko četiri nedelje. Mužjak joj donosi hranu. Mladi ostaju u gnezdu sedam nedelja.

Dok ne odrastu svi ptići liče na ženke. Mužjaci dobijaju karakterističan izgled i boju tek oko treće godine. Mladim pticama su oči potpuno crne, dok starije imaju beo krug oko zenice.