Naziv
Plamenac (Phoenicopterus roseus)

Podneblje
Bliski istok, Južna i Jugo-Istočna Azija, zapadna Afrika

Stanište
slane lagune, bare i močvare

Životni vek
40 godina

Оpis

Plamenac ili flamingo, kako se još zove, hrani se tako što kljunom pretražuje barsko dno, jedući alge, insekte i račiće. To su izrazito društvene ptice, žive u velikim kolonijama i najčešće svake sezone formiraju nove parove. O mladima se često brinu svi zajedno, tako da ih hrane i oni plamenci koji te godine nisu imali potomstvo. U gnezdu, koje je kupastog oblika i izdignuto poput barske stolice, bude samo jedno jaje na kom ženka leži 27–31 dan. Po izleganju, roditelji hrane pile mlečom (produkt posebnih žlezda u guši).

Ovo je najviša od šest poznatih vrsta plamenca.