kapibara_01_pdf-strana-37

Naziv
Kapibara (Hydrochoerus hydrochaeris)

Podneblje
Tropski deo Južne Amerike

Stanište
vlažna staništa, močvare, plavne livade

Životni vek
6-12 godina

Opis

Kapibare, sa prosečnom težinom 35–66 kilograma, najveći su predstavnici glodara.

Sezona parenja traje tokom cele godine, a nakon 150 dana trudnoće ženka na svet donosi 2–8 mladunaca. Oni već posle nedelju dana pasu samostalno, a sasvim prestaju da sisaju kad navrše tri meseca.

Kapibare žive u porodičnim grupama, pri čemu ženke pored svojih doje i mladunce drugih ženki iz grupe. Ženke su najčešće u međusobnom bliskom srodstvu.