Назив
Персијски леопард (Panthera pardus saxicolor)

Поднебље
Иран, Авганистан и кавкаски регион бившег Совјетског Савеза

Станиште
планинске шуме, кањони и степе

Животни век
дo 20 годинa

Опис

Ова животиња из породице великих дивљих мачака, позната је и под називима кавкаски леопард и средњоазијски леопард.

Живи усамљенички, обележавајући територију мокраћом, копањем рупа у тлу и гребањем дрвећа. Лови тако што из заседе пажљиво осматра терен и нечујно се прикрада уоченом плену. Храни се дивокозама, муфлонима, дивљим свињама и другим сисарима које може да нађе у свом окружењу. Женка после трудноће која траје око сто дана рађа до четири младунчета.