
Назив
Капибара (Hydrochoerus hydrochaeris)
Поднебље
Тропски део Јужне Америке
Станиште
влажна станишта, мочваре, плавне ливаде
Животни век
6-12 годинa
Опис
Капибаре, са просечном тежином 35–66 килограма, највећи су представници глодара.
Сезона парења траје током целе године, а након 150 дана трудноће женка на свет доноси 2–8 младунаца. Они већ после недељу дана пасу самостално, а сасвим престају да сисају кад наврше три месеца.
Капибаре живе у породичним групама, при чему женке поред својих доје и младунце других женки из групе. Женке су најчешће у међусобном блиском сродству.

