Naziv
Viktorijin krunasti golub (Goura victoria)

Podneblje
Severoistok Nove Gvineje

Stanište
tropske kišne šume, oblasti pokrivene žbunjem

Životni vek
oko 15 godina

Оpis

Žive u jatu. Aktivni su ujutru i popodne. Uglavnom borave na tlu, hodaju polako i jedu opalo voće. Lete teško i sporo, čak i kad su u opasnosti.

Par ostaje zajedno tokom celog života. Mužjak bira mesto i pravi gnezdo. Ženka polaže jedno jaje na kome oba roditelja, smenjujući se, leže četiri nedelje. Mladi se rađaju bez perja, bespomoćni su i opstaju zahvaljujući intenzivnoj roditeljskoj nezi. Operjaju sa četiri nedelje, a osamostale se sa 12–13 nedelja.