
Naziv
Nasmejana kukabara (Dacelo novaeguineae)
Podneblje
Istočna i južna Australija
Stanište
guste listopadne šume
Životni vek
preko 20 godina
Opis
Ovo su najveće ptice među vodomarima. Matični par ostaje zajedno čitavog života. Mladi često ostanu uz roditelje i tokom sledeće sezone i pomažu u gajenju nove generacije ptića.
Ženka polaže 2–4 jaja u duplju drveta na visini od oko 10 metara. Ptići se izlegu nakon 24–26 dana, a potpuno odrastu kroz tri meseca.
Hrane se krupnim insektima, puževima, žabama, sitnim glodarima i gmizavcima.
Australijski kolonisti su ih od samog početka poštovali, jer doprinose regulisanju brojnosti insekata i rado jedu zmije.

