
Naziv
Crni labud (Cygnus atratus)
Podneblje
Australija, Novi Zeland, Tasmanija
Stanište
močvare, jezera i reke
Животни век
u veštačkim uslovima oko 40 godina
Оpis
Žive u grupama. Hrane se uglavnom u sumrak. Nisu mnogo vezani za određenu teritoriju.
Par ostaje zajedno do kraja života. Gnezde se u junu ili julu, u kolonijama. Mužjak i ženka zajedno grade gnezdo u obliku brežuljka, od trave i trske, na obali.
Ženka polaže 4–10 jaja, na kojima oba roditelja, na smenu, leže 5–6 nedelja. Prvu godinu života mladi provode uz roditelje.


