
Naziv
Bela kanja (Neophron percnopterus)
Podneblje
Južni deo Evrope, južni deo Azije, severni i centralni delovi Afrike
Stanište
kamenite oblasti, stepe i polupustinje
Životni vek
preko 30 godina
Opis
U ranu zoru poleću u potragu za lešinama. Jedu ptiće i jaja drugih ptica, pljačkajući njihova gnezda. Jaja velikih ptica razbijaju tako što bacaju kamen na njih.
Retko se oglašavaju, iako su u stanju da proizvedu veliki broj različitih zvukova. Bele kanje iz hladnijih oblasti zimu provode u centralnom delu Afrike i Indiji. Ženka polaže dva jaja na kojima oba roditelja, na smenu, leže 42 dana. Mladi postaju samostalni tri meseca po izleganju.

