
Naziv
Kapibara (Hydrochoerus hydrochaeris)
Podneblje
Tropski deo Južne Amerike
Stanište
vlažna staništa, močvare, plavne livade
Životni vek
6-12 godina
Opis
Kapibare, sa prosečnom težinom 35–66 kilograma, najveći su predstavnici glodara.
Sezona parenja traje tokom cele godine, a nakon 150 dana trudnoće ženka na svet donosi 2–8 mladunaca. Oni već posle nedelju dana pasu samostalno, a sasvim prestaju da sisaju kad navrše tri meseca.
Kapibare žive u porodičnim grupama, pri čemu ženke pored svojih doje i mladunce drugih ženki iz grupe. Ženke su najčešće u međusobnom bliskom srodstvu.

