Назив
Црноглави питон (Aspidites melanocephalus)

Поднебље
Северна Аустралија

Станиште
суве шикаре, саване

Животни век
20-30 година

Опис

Полно сазревају после 4 године, а након парења јаја полажу у октобру или новембру. У леглу имају 8-18 јаја из којих се млади легу након два месеца инкубације.

Претежно су ноћне животиње и будући да живе у пустињама често се закопавају у земљу или користе термитњаке да се ноћу не смрзну, а дању не прегреју.

Претежно се хране другим гмизавцима попут скинкова или брадате агаме.