Назив
Викторијин крунасти голуб (Goura victoria)

Поднебље
Североисток Нове Гвинеје

Станиште
тропске кишне шуме, области покривене жбуњем

Животни век
oko 15 годинa

Опис

Живе у јату. Активни су ујутру и поподне. Углавном бораве на тлу, ходају полако и једу опало воће. Лете тешко и споро, чак и кад су у опасности.

Пар остаје заједно током целог живота. Мужјак бира место и прави гнездо. Женка полаже једно јаје на коме оба родитеља, смењујући се, леже четири недеље. Млади се рађају без перја, беспомоћни су и опстају захваљујући интензивној родитељској нези. Оперјају са четири недеље, а осамостале се са 12–13 недеља.