
Назив
Орао крсташ (Aquila heliaca)
Поднебље
Јужна Европа, јужни делови Русије, делови Индије и Кине
Станиште
старе шуме, планинске и степске области
Животни век
oкo 56 годинa
Опис
Полну зрелост достижу са четири године, након чега се спарују за цео живот. У сезони гнежђења која траје од почетка пролећа до средине лета, у високој крошњи граде гнездо од грања. Женка полаже најчешће два, а јако ретко три јаја. Инкубација траје око 43 дана.
Птићи напуштају гнездо са 60 дана старости, мада их родитељи хране још неко време, док се потпуно не осамостале. Уколико се излегу два или, што је веома велика реткост, три пилета, дешава се да најстарије убије млађе.

