Назив
Пламенац (Phoenicopterus roseus)

Поднебље
Блиски исток, Јужна и Југо-Источна Азија, западна Африка

Станиште
слане лагуне, баре и мочваре

Животни век
40 година

Опис

Пламенац или фламинго, како се још зове, храни се тако што кљуном претражује барско дно, једући алге, инсекте и рачиће. То су изразито друштвене птице, живе у великим колонијама и најчешће сваке сезоне формирају нове парове. О младима се често брину сви заједно, тако да их хране и они пламенци који те године нису имали потомство. У гнезду, које је купастог облика и издигнуто попут барске столице, буде само једно јаје на ком женка лежи 27–31 дан. По излегању, родитељи хране пиле млечом (продукт посебних жлезда у гуши).

Ово је највиша од шест познатих врста пламенца.