Назив
Пегава хијена (Crocuta crocuta)

Поднебље
Подсахарска Африка

Станиште
отворена и сува станишта, саване, полупустиње, планинске области до 4.000 м висине

Животни век
у дивљини преко 25 година, у вештачким условима и до 40 година

Опис

Женке су крупније и доминантне у односу на мужјаке. Иначе, женке и мужјаци имају врло сличне полне органе па их на први поглед није лако разликовати. Стари Грци су веровали да су хијене хермафродити.

После гравидитета од 110 дана женка доноси на свет до четири младунчета. Ако су истог пола, убрзо почну врло агресивно међусобно да се туку, те често опстаје само један.

Након пар недеља женка доноси младе у јазбину чопора и негује их док не наврше 14 месеци.

Хијене живе у групама које чине 3–80 јединки и које се зову кланови. Кланове увек предводе женке које су у крвном сродству. Мужјаци када одрасту напуштају клан и придружују се другим клановима.

Хијене испуштају различите звуке, од режања до цвиљења, али су свакако најпознатије по звуку налик на смејање којим исказују нервозу. Због овог „смејања“ некада се веровало да могу да опонашају људски говор.