
Назив
Де Браза мајмун (Cercopithecus neglectus)
Поднебље
Тропска Африка
Станиште
мочваре, шуме и ливаде у близини река
Животни век
30 годинa
Опис
Дневне су животиње и добар део дана проводе у крошњама дрвећа. Претежно се хране воћем, али радо једу и инсекте, гљиве или лишће.
Период парења је око фебруара, након чега следи трудноћа која траје око шест месеци. Женка на свет доноси једно младунче које сиса наредних шест месеци, а поред мајке учи да једе чврсту храну већ од другог месеца.
Мужјаци су знатно већи од женки и напуштају своју матичну групу са око шест година, након полног сазревања, док женке остају да живе унутар својих матичних група.

