Назив
Јагуар (Panthera onca)

Поднебље
Југ САД, централна Америка, Јужна Америка

Станиште
прашуме

Животни век
дo 20 годинa

Опис

За ову велику и снажну мачку чак и најкрупнији сисари и гмизавци представљају лак плен. Јагуар лови углавном ноћу, нападајући, практично, све што се креће кроз прашуму. Њему припада улога чистача екосистема у којем обитава – уклања превише слабе, старе и болесне примерке готово свих локалних животињских врста. Воли воду и добар је пливач.

Женка после трудноће која траје 90–110 дана рађа до четири младунчета.