Назив
Афрички лав (Panthera leo)

Поднебље
централни и јужни део Африке

Станиште
саване, мочваре, полупустиње

Опис

Начин живота: чопор чине један или више одраслих мужјака, неколико женки и њихови млади; лове у групама; неколико чланова потера жртву ка осталима, који чекају у заседи; ловину нападају тек кад им приђе ближе од 30 метара; иако главну улогу у лову имају лавице, одрасли мужјаци хране се пре њих. Исхрана: зебре, антилопе, газеле. Дужина: 240–350 центиметара (са репом). Тежина: 120–250 килограма. Размножавање: гравидитет траје око три и по месеца; да би женка остала гравидна, потребно је да се пари око 2000 пута; рађа 2–6 младих, који прогледају после две недеље, а осамостале се по истеку прве године живота; чим постану полно зрели, млади мужјаци бивају протерани из чопора; када довољно ојачају, борбом отерају предводника неке друге групе и заузму његово место; женке никада не прелазе из једног чопора у други. Животни век: у дивљини до 18 година, у вештачким условима до 25. Лава, због раскошне гриве, често називају царем животиња.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun