Назив
Европски јелен (Cervus elaphus hippelaphus)

Поднебље
Европа, изузев северних предела

Станиште
шуме, честари, пашњаци, мочваре

Опис

Начин живота: женке и млади формирају крда, а мужјаци мање групе; најактивнији су у сумрак; у доба парења мужјаци се међусобно боре, трудећи се да освоје што више кошута; њиховим двобојима претходи снажна рика. Исхрана: трава, лишће, жир и други плодови, кора дрвета. Висина: 120–135 центиметара (гребен). Тежина: до 300 килограма. Размножавање: паре се од августа до октобра; у мају или јуну следеће године, женка рађа до два млада, који сисају 3–4 месеца, а потпуно се осамостале по истеку прве године живота. Животни век: у дивљини око 20 година, у вештачким условима до 30. Рогови европског јелена могу бити дуги до 120 центиметара.