Назив
Бела кања (Neophron percnopterus)

Поднебље
Јужни део Европе, јужни део Азије, северни и централни делови Африке

Станиште
камените области, степе и полупустиње

Животни век
преко 30 годинa

Опис

У рану зору полећу у потрагу за лешинама. Једу птиће и јаја других птица, пљачкајући њихова гнезда. Јаја великих птица разбијају тако што бацају камен на њих.

Ретко се оглашавају, иако су у стању да произведу велики број различитих звукова. Беле кање из хладнијих области зиму проводе у централном делу Африке и Индији. Женка полаже два јаја на којима оба родитеља, на смену, леже 42 дана. Млади постају самостални три месеца по излегању.