muflon-beo-zoo

Naziv
Muflon (Ovis aries musimon)

Stanište
stenoviti predeli, planinski pašnjaci, šume

Opis

Način života: formiraju stada koja broje 10–30 članova; predvodnici su stariji mužjaci; najaktivniji su u sumrak i noću. Ishrana: trava, lišće, zeljaste biljke. Visina: 65–70 centimetara (greben). Težina: 25–50 kilograma. Razmnožavanje: polno sazrevaju polovinom druge godine života; pare se u oktobru i novembru; graviditet traje oko pet meseci; ženka rađa do dva mlada; sisaju dok ne navrše šest meseci. Životni vek: 15–20 godina.