Назив
Јагуар (Panthera onca)

Поднебље
Јужна Америка

Станиште
амазонске џунгле

Опис

Јагуар је највећа америчка дивља мачка. У слободној је природи врло риједак јер су га људи ловили ради његова изнимно лијепог крзна, тако да је готово истребљен. Висина животиње је 68 – 76 цм, дужина тела 112 – 185 цм, а реп 45 – 75 цм. Тежина мужјака је 55 – 100 кг, а женке 45 – 90 кг. Полно су зрели са 3 године. Време парења је током читавог лета, па до почетка јесени. Гравидитет траје 93 – 110 дана. У леглу буде 1 – 4 младунаца. Исрана: сисари који живе на тлу, рибе, жабе, корњаче и мањи алигатори. Животни век је до 22 године.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun