crveni-kengur-beo-zoo-vrt

Naziv
Crveni kengur (Macropus rufus)

Podneblje
Australija

Stanište
oblasti obrasle niskom vegetacijom, pustinje

Opis

Način života: formiraju polunomadske grupe koje broje desetak članova; u vreme velikih suša, na pojilištu ih se može okupiti više od 1500; mužjaci se neprestano bore za prevlast. Ishrana: trava, lišće. Visina: 150–200 centimetara. Težina: 25–90 kilograma. Razmnožavanje: polno su zreli kad navrše dve godine; mužjak se pari sa više ženki; graviditet traje oko četrdeset dana; ženka rađa jedno mlado, koje boravi u torbi osam meseci, s tim što nakon 2–3 meseca sve više vremena provodi van nje. Životni vek: u divljini do 15 godina, u veštačkim uslovima do 20. Crveni kenguri su najveći torbari na svetu.