Назив
Берберска овца (Ammotragus lervia)

Поднебље
северни део Африке

Станиште
брдовити, тешко приступачни предели, пустињске планине

Опис

Ово је једина афричка дивља овца која није добијена укрштањем различитих врста. Представља природну спону између овце и козе. Начин живота: бораве на надморским висинама до 3700 метара; активне су ујутру и увече; женке са младима формирају стада; мужјаци су усамљеници, сем у сезони парења; могу дуго да издрже без воде. Исхрана: жбуње, лишће, трава, корење, лишај. Висина: 90–100 центиметара (гребен). Тежина: 50–115 килограма. Размножавање: паре се најчешће од септембра до новембра; могућа су два јагњета годишње; гравидитет траје око 160 дана; женка рађа једно младо, које је одмах способно да се креће по каменитом терену. Животни век: око 20 година. Рогови мужјака берберске овце достижу дужину од 90 центиметара.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun