Назив
Бели медвед (Ursus maritimus)

Поднебље
Арктик

Станиште
обале, санте леда

Опис

Највећи је копнени месојед на свету – већина одраслих мужјака тежи од 450 до 1000 кг, док су женке скоро дупло мање. Крзно је густо и провидно, и често је крем бело обојено. Стога обезбеђује животињи ефикасну камуфлажу приликом лова, међутим, кожа је заправо црне боје. Бели медведи имају кратак реп и малене уши како не би изгубили вишак топлоте, као и релативно малу главу и издужено заоштрено тело погодно за пливање. У свом окружењу је врхунски предатор – углавном се храни фокама, младим моржевима и китовима, иако је спреман да поједе све што може да убије. Женка једном у три године доноси на свет младе. Младунчад долази на свет слепа и глува са врло финим крзном. Обично женка окоти од једног до четири медведића, који су тешки између 400 и 900 г.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun